۲۰ بهمن، سالگرد شهادت علامه کاک احمد مفتیزاده

کاک احمد مفتیزاده، متفکر مسلمان و اسلامشناس کرد و از رهبران و شخصیتهای مذهبی سیاسی ایران به حساب میآید که مدتی طولانی را در زندانهای حکومت محمدرضا شاه پهلوی و جمهوری اسلامی سپری کرد.
از بارزترین خواستههای او اصلاح در قانون اساسی و احیا نمودن حکومت شورایی در جوامع اسلامی و جامعه ایران بود.
در سیر تفکرات مفتیزاده کسانی چون سید قطب، ابوالعلا مودودی و علی شریعتی تأثیراتی داشتهاند. یکی از رویکردهای خاص و متدولوژیک مفتیزاده استفاده از زبان و ادبیات کردی در خلق شعر، برای تأثیرپذیری در آموزههای اخلاق دینی در بین هزاران نفر از پیروان و شاگردان خود بوده است. با آغاز دوران مبارزات انقلاب ایران و به طبع همسو نمودن اهلسنت ایران با انقلاب به تعبیر وی: «زود رَس» و عبور از این گذر و دوران ده سالهٔ زندان عملاً ضربهای بر پیکرهٔ مهندسی فکری وی وارد ننمودند. در شناختن و پیمودن راهش شورایی به نام مدیریت مکتب قرآن از طرف مسلمانان فعالیت دارند که قسمتی از کلیات آن در باب مسائل مهم اعتقادی، فکری، اخلاقی و عملی و نیز تبین اصول کلی حرکت دینی و وظایف و موارد مربوط به هر مرحله را از منظر مفتیزاده به بحث و اجرا میگذارند.
دو ویژگی او را از دیگر رهبران مذهبی اهلسنت متمایز میکند: یکی افکار نواندیشانهاش در تفکر اسلامی و دیگری مبارزاتش قبل و بعد از انقلاب. این فقیه شافعی برخلاف اکثر قریب به اتفاق رهبران مذهبی اهلسنت که از منظری سنتی به تعالیم اسلامی مینگرند، متفکری نواندیش بود و به همین دلیل مورد انتقاد شدید محافظه کاران مذهبی قرار گرفت. برخلاف شئون خانوادگیش که مفتیان بزرگ کردستان بودهاند و نام خانودگی مفتیزاده هم از این روست و خود نیز مدت کوتاهی در سال ۱۳۵۵ حاکم شرع کردستان بود، اما کسوت متمایز روحانیون را از تن بدر کرد، و با صورتی تراشیده لباس محلی کردی میپوشید. خود را ماموستا ننامید، از لقب علامه هم استفاده نکرد و به لقب متواضعانه کاکه (برادر) اکتفا کرد. در هر حال مفتیزاده بانفوذترین رهبر مذهبی اهلسنت در کردستان ایران بود. سابقه تعلیمات دینی او به سال ۱۳۴۲ بر میگردد. مکتب قرآن را در سال ۱۳۵۶ در مریوان و سپس در سنندج و متعاقبا در دیگر شهرهای کردستان تاسیس کرد. دروس قرآن او هنوز در میان مسلمانان اهلسنت در کردستان و بلوچستان شنونده دارد. او در فقه رویکردی مقاصدی داشت (مقاصد الشریعة)، لذا فتاویش در عین مبتنی بودن بر کتاب و سنت با فتاوای سنتی متفاوت است.
برچسبها:اهل سنت, سنی نیوز, کاک احمد مفتی زاده, کردستان